Geplaatst op
De druk op retailers neemt gestaag toe. Globaliserende markten en toeleveringsketens over de hele wereld tillen de concurrentie tussen groothandels naar een nieuw niveau. Om uw eigen klanten op de plank te houden en tegelijkertijd nieuwe klanten te winnen, zijn moderne en vooral lean processen nodig in het hele bedrijf.
Met een ERP software kunnen deze gerealiseerd worden. Wat deze toepassingen ook doen en waarom zelfs kleinere groothandelsbedrijven zich noodzakelijkerwijs met dergelijke a moeten bezighouden, willen we op dit punt nader bekijken.
Wat is ERP-software? – Een definitie
De drie letters ERP staat voor het concept van enterprise resource planning. Dit beschrijft de taak van een bedrijf om bestaande resources zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Daartoe moeten de processen in het bedrijf zoveel mogelijk worden geoptimaliseerd, zodat er geen middelen in worden verspild.
Tegelijkertijd moet ervoor worden gezorgd dat de algemene werking niet wordt verstoord. Gezien duizenden processen in een bedrijf die deels op elkaar zijn gebaseerd of parallel aan elkaar lopen, is dit geen gemakkelijke taak. ERP-software brengt alle processen van een bedrijf digitaal in kaart en brengt de gegevens samen in een centrale database.
Op deze manier kunnen processen over afdelingen heen worden ingericht en dus veel slanker. Alle actoren in het bedrijf werken met dezelfde gegevensmaster, waardoor fouten worden voorkomen en informatie sneller kan worden rondgelopen. Over het algemeen worden alle processen veel transparanter en kunnen ze direct worden bekeken als een proces tot stilstand komt.
Met een ERP-software wordt het mogelijk om op het juiste moment de juiste hoeveelheid resources aan elk proces toe te wijzen. Resources zijn meer dan alleen de goederen die in een bedrijf moeten worden verwerkt. Dit omvat ook personeel, machines, financiële middelen, onroerend goed, het wagenpark, enz.
Ontwikkeling van een ERP-software
Hiervoor wordt een ERP-software opgebouwd uit modules. Elke module bestrijkt een specifiek verantwoordelijkheidsgebied in het bedrijf en heeft tal van functies die de processen op dit gebied aan de softwarekant ondersteunen. Modules voor personeelsbeheer, magazijnbeheer, productie of boekhouding, klantrelatiebeheer en documentbeheer zijn te vinden in een ERP-software.
Daarnaast zijn er nog veel meer modules en functies. Afhankelijk van het bedrijfsgebied van een bedrijf bestaat de ERP-software uit al die modules die nodig zijn om de eigen processen in zijn geheel in kaart te kunnen brengen. In de loop van de tijd hebben veel ERP-providers zich daarom geconcentreerd op bepaalde industrieën en hun oplossingen aangepast aan de behoeften van deze.
Zo zijn er ook diverse ERP software voor groothandels te vinden op de ERP markt. Deze bevatten al belangrijke functies in hun standaardversies, die door groothandels worden vereist. Op dit moment willen we een aantal van deze functies nader bekijken en hun waarde inzetten in de praktijk van een groothandel.
Customer Relationship Management (CRM)
Een CRM-module geïntegreerd in de ERP-software biedt groothandels de mogelijkheid om gegevens uit verschillende delen van het bedrijf te bundelen en zo belangrijke inzichten te krijgen in de behoeften en het gedrag van klanten.
Hiervoor wordt voor elke klant een klantenbestand aangemaakt, waarin alle gegevens over hem worden opgeslagen. Op deze manier kan de klantenservice direct reageren op alle zorgen van klanten zonder lange tijd naar verantwoordelijke personen te hoeven zoeken. Maar ook sales en marketing profiteren van de centralisatie van data.
Door deze te evalueren en te analyseren kunnen doelgroepen beter begrepen worden en verkoopprognoses worden gemaakt. Ook in de B2B retail speelt klantenservice een steeds belangrijkere rol. Door verbeterde aanbiedingen, loyaliteitsprogramma’s en meer tijd voor individuele ondersteuning kunnen groothandelsbedrijven enorm profiteren van een CRM-module.
Geïntegreerde webshop
Dankzij een geïntegreerde webshop in de ERP software heeft u de mogelijkheid om uw klanten online belangrijke informatie over de artikelen te geven. Het is bijvoorbeeld mogelijk om aan te geven wanneer een product direct leverbaar zou zijn. Dit wordt mogelijk gemaakt door de aansluiting van het magazijnmanagement.
Het maakt ook een consistente distributie over alle kanalen mogelijk. Klanten verwachten dat hoe ze een product ook kopen, ze altijd dezelfde voorwaarden kunnen verwachten.
Warehouse Management Systeem (WMS)
Met een WMS-module kunnen alle artikelen nauwkeurig worden bijgehouden van ontvangst van goederen tot levering aan de klant. Het systeem berekent de perfecte opslagruimte en evalueert de beste route voor opslag en picken.
Een vraagprognose kan ook worden gebruikt om te bepalen hoeveel eenheden van een bepaald artikel op voorraad moeten zijn en wanneer. Dit geeft extra capaciteit en kapitaal vrij in het magazijn en zorgt voor een verbeterde cashflow.
Conclusie: Efficiëntere processen dankzij ERP-software
ERP-software helpt groothandels om hun processen op alle gebieden efficiënter en transparanter te maken. Of het nu gaat om een wereldwijde speler of software voor het MKB,er is de perfecte software op de markt voor elk groothandelsbedrijf.
Bij het kiezen van een geschikte oplossing moet er echter voor worden gezorgd dat deze bij uw eigen bedrijf past en de processen in zijn geheel in kaart kan brengen. Alleen dan kan de ERP-software volledig gebruik maken van zijn langetermijnpotentieel en u de voordelen bieden die het nodig heeft om te overleven in de geglobaliseerde markt.