Apart mode

Hoelang zijn er al zilveren sieraden?

Geplaatst op

Mensen zijn al vele eeuwen compleet verslaafd aan sieraden. Dit komt omdat mensen ijdel zijn, een soort eksters die graag willen pronken. Er worden allerlei ontwerpen uit de kast getrokken, gegoten in de meest luxueuze materialen. Zilver behoort tot die laatste categorie. In deze blog nemen we je in vogelvlucht mee door de geschiedenis van de zilveren sieraden, om je een idee te geven van de lange weg die jouw zilveren oorbellen hebben afgelegd. Lees snel verder om het te ontdekken.

Waar komen de zilveren sieraden vandaan?

Het is 4000 voor Christus en in Anatolië, de plek die we nu als Turkije aanduiden, worden de eerste zilvererts gedolven (dit laatste is wat we aannemen op basis van archeologisch onderzoek). Zilver werd vermoedelijk eerst gebruikt voor praktische zaken, zoals het keukengerei. Later werden er ook sieraden van gemaakt, want zo’n glimmende lepel zou ook wel leuk kunnen schitteren in de oren! Een land waar zilver bijzonder populair was, veel populairder dan goud, was het oude Egypte. Tot het jaar 1600 voor Christus, was zilver meer waard dan goud. Opmerkelijk, niet waar? De techniek van het mijnen en bewerken van zilver nam met de eeuwen toe, zo wordt het materiaal steeds populairder als grondstof voor sieraden.

Waarom is zilver goedkoper dan goud?

Er is in de wereld veel vraag naar goud en daarnaast is het in vergelijking met zilver een stuk schaarser. Toch heeft zilver een aanzienlijk waarde, dat komt omdat zilver veel toepassingen kent. Het wordt niet alleen in sieraden gebruikt, maar ook in elektronische apparaten. Dus eigenlijk een beetje net zoals vroeger, toen het voor het eerst voor keukengerei gebruikt werd in Anatolië. Veel mensen hebben door de lage prijs de kans om te investeren in zilver. Het is een goede investering, omdat het net zo waardevast is als goud.

Conclusie

De lange geschiedenis van zilver is interessant, omdat het een inkijkje geeft in hoe mensen een bepaalde waarde toekennen aan verschillende materialen . Hoe maak je die distinctie, los van het feit dat goud schaarser is dan zilver? Het is eigenlijk meer een idee dan een feit, dat goud waardevoller is dan zilver. Beide materialen zullen nog eeuwen gebruikt gaan worden als grondstof voor de mooiste sieraden, want we blijven eksters. Gelukkig maar.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site houden we je graag op de hoogte van de modetrends.

Contactgegevens

Via info @ apartmode.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden